Opintopiirit startattu, tule mukaan!

SeOppi 2/2020
Teksti: Piia Keihäs & Tuulikki Alamettälä, Suomen eOppimiskeskus ry


Syyskuun 10. päivä ilmassa oli jännitystä. Olimme juuri aloittamassa ensimmäistä opintopiiriämme tuleville opintopiiriohjaajille. Vallitsevasta tilanteesta johtuen jouduimme siirtämään opintopiirin lähitapaamisista verkkoon, mutta sen positiivisena seurauksena pystyimme ottamaan mukaan osallistujia ympäri Suomen. Mukaan tulikin osallistujia Pohjois-Karjalasta, pääkaupunkiseudulta ja Tampereelta. 

Kokoonnuimme opintopiiriin yhteensä neljä kertaa kahden viikon aikana.  Käsittelimme yhdessä opintopiirien taustaa, muotoa, ohjaamista sekä opintopiireihin liittyvää verkkoympäristöä. Jokainen opintopiiritapaamisemme oli rakennettu kolmesta osasta: 1. virittäytymisestä/ tutustumisesta,  2. opiskelu/keskusteluosuudesta sekä 3. yhteisestä lopetuksesta. 

Opintopiirin aikana pohdimme muun muassa ohjaajan roolia. Totesimme, että ohjaaja on enemminkin matkaopas kuin perinteinen opettaja. Opintopiirissä opintomatkaa tehdään yhdessä ja vertaisina, keskustellen ja toisilta oppien. Koimme tärkeäksi myös sen, että opintopiirit pysyvät matalan kynnyksen oppimismahdollisuuksina, vaikka toteutuksia siirretäänkin lähikirjastoista tai -kahviloista verkkoon. Kiinnitimme opintopiirissä huomiota myös avoimiin oppisisältöihin, jotta opiskelumateriaalit olisivat osallistujille helposti saatavilla.

Millaiset fiilikset ensimmäisestä opintopiiristämme sitten jäivät? Emme voi olla kuin tyytyväisiä. Kokemus oli positiivinen ja opettavainen sekä meille ohjaajille että osallistujille. Näin asian ilmaisivat kaksi opintopiiriin osallistunutta:

“Tiivis ja tehokas opintopiiri. Kannattaa ehdottomasti pitää toisenkin kerran. Siinä on paljon eväitä opintopiirien ohjaamiseen. Saadut opit toki punnitaan vasta opintopiirien ohjaamisessa. Edellytykset ovat hyvät! Kiitos!”

“Kivasti erilaisia välineitä käytössä ja vuorovaikutteista toimintaa. Selkeä rakenne ja sisältö ja rauhallinen etenemistahti”

Jos kiinnostuit opintopiirien ohjaamisesta, käy tutustumassa Opintopiirin ohjaamisen ABC -opetusmateriaaliin! Ohjaajaksi ryhtyminen ei edellytä osallistumista verkko-opintopiiriin, vaan materiaali soveltuu myös itseopiskeluun. Tulevat opintopiirit lähelläsi tai verkossa löytyvät tältä sivulta: opintopiirit.p2pu.org

Opintopiirin ohjaamisen ABC -materiaali

Lisätietoja: Piia Keihäs, [email protected]

Seuraa meitä myös Facebookissa: Opintopiirit Suomessa – Learning Circles in Finland