Ihmisiä seisomassa ja keskustelemassa pienryhmissä. Ihmisten välissä isoja palmukasveja.

Kohtaamisia, keskusteluita ja naurua – vuoden 2023 ITK:ta voi nyt jo muistella hymyillen

Viime viikolla oli jälleen ITK- eli Interaktiivinen tietotekniikka opetuksessa -konferenssin aika. Edellinen ITK oli vasta viime syksynä johtuen korona-ajan poikkeusoloista, mutta se ei menoa haitannut. Kohtasimme paljon tuttuja kasvoja, mutta myös monia uusia tuttavuuksia.

Koko Aulangon kyltitys ja Zoomin fasilitointia

Keskiviikko hurahti verkkofasilitoinnin ja tutoropettajatoiminnan parissa. Olimme auttamassa OA-, Digiosaava- ja KARKKI-hankkeiden yhteisessä väliseminaarissa, jossa käsiteltiin oppimisanalytiikkaa ammatillisessa koulutuksessa. Pidimme yllä tämän hybriditilaisuuden Zoom-yhteyttä ja varmistimme mm. että kaikki verkko-osallistujat pääsivät omiin pienryhmiinsä keskustelemaan. Parhaimmillaan tapahtumassa olikin 100 lähiosallistujaa ja lähes 150 etäosallistujaa.

Digikillan Valtakunnallisessa digipedagogiikan päivässä olimme opastamassa ihmisiä oikeisiin paikkoihin ja varmistamassa hommien sujuvuuden. Etukäteen olimme kiinnitelleet kylttejä eri puolelle sokkeloisen Aulangon käytäviä, mutta muutama harha-askel tuli meillekin, kun kiiruhdimme paikasta toiseen. Digikillan tapahtumaan osallistui noin 300 henkilöä eri puolilta Suomea.

Kolme henkilöä valkoiset lakit päässä ja siniset t-paidat päällä. Taustalla roikkuu kellotaulu.
Niinan pystyi bongaamaan ITK:n infotiskiltä antamassa opastusta kävijöille.

Torstaina oli keskustelua hybridiopetuksesta ja finalistien pitämä pelihetki

Torstain ohjelmamme oli hyvin iltapäiväpainoitteinen. Piia ja Kaisa kävivät esittelemässä Hybridiopetuksen ja -työskentelyn taidot ja tavat -hankkeen posteria. Ihmiset olivat selvästi kiinnostuneita aiheesta ja moni jäikin juttelemaan aiheesta pidemmäksikin aikaa. Keskustelut selkeyttivät meille, millaisia asioita meidän kannattaa painottaa hankkeen lopputuotoksissa.

Kaksi naista keskustelevat pitkän miehen kanssa. Taustalla HOT-hankkeen posteri.
Kaisa ja Piia keskustelemassa HOThybridi-posterilla
Posteri julistenäyttelyssä. Aiheena "Miten koostetaan saavutettava hybridiopetus".
HOThybridi-hankkeen posteri

Posterinäyttelyn jälkeen suuntasimme Paras suomalainen oppimisratkaisu -kilpailun finalistien esittäytymistilaisuus, jossa finalistien edustajat tulivat kertomaan lyhyet pitchaukset ratkaisuistaan, ja katsojat pääsivät kokeilemaan ratkaisuja. Tunnelma oli innostunut, kun ihmiset pääsivät konkreettisesti näkemään, miten ratkaisut toimivat. (Kilpailun yleisöäänestys on muuten juuri nyt käynnissä. Käy antamassa oma äänesi 15.5.2023 mennessä!)

Luokallinen istuvia ihmisiä takaapäin kuvattuna. Luokan edessä diaesitys meneillään.
Pelejä ja pelillisyyttä hyödyntävät oppimisratkaisut kiinnostivat ihmisiä.

Suoraan pelitilaisuudesta siirryimme Aulangon Talvipuutarhaan, jossa pidimme oman jäsentapaamisemme. Paikalla oli noin kolmisenkymmentä jäsentä ja kutsuvierasta. Puheensorinaa ja naurua riitti, joten tästä tiedämme varata ensi kerraksi enemmänkin aikaa. Oli huippua nähdä tuttuja kasvotusten ja vaihtaa kuulumisia vähän rennommassa ympäristössä.

Ihmisiä seisoskelemassa sisätiloissa pienryhmissä. Ihmisten seassa isoja palmupuita.
Vehreä Talvipuutarha versoi keskustelua.

ITK:n päätöspäivä oli meidän osaltamme rauhallinen

Perjantaina ehdimme jo hiukan vetää henkeä, koska ohjelmassamme oli vain posterinäyttelyyn osallistuminen ja ihmisten jututtaminen ständillämme. Ständimme selvä vetonaula oli värikkäiden ankkojen onginta, mikä veti ihmisiä puoleensa. Onnistuneesta ankan nappaamisesta sai saaliiksi patukan sekä vinkin fasilitointiin tai hybriditilaisuuteen. Näistä aiheista meillä on sen verran kokemusta, että halusimme jakaa vinkkejämme muillekin.

Suomen eOppimiskeskuksen messuständi. Nainen katsoo ständin karkkikulhoa.
Muun muassa Sara seisoi osan ajasta ständillä ja ongitutti ohikulkijoita.

Ständillämme pysähtyi niin vanhoja kuin uusia tuttavuuksia, mutta yksi yhdistävä tekijä heillä oli: kaikki vaikuttivat olevan iloisin ja innostunein mielin liikenteessä. Oli sen aiheuttaja sitten ITK:n innovatiivinen ilmapiiri tai kevät, meille jäi mahtava fiilis tämän vuoden ITK:sta. Tätä konferenssia muistellaan varmasti vielä myöhemminkin.

Kiitos kaikille, jotka pysähtyivät ständillemme juttelemaan ja ihailemaan ankkojamme! Toivottavasti nähdään viimeistään seuraavassa ITK-konferenssissa.

Lisätietoja hankkeista ja projekteista:

Hybridiopetuksen ja -työskentelyn taidot ja tavat -hanke: https://hybridiopetus.fi/

Paras suomalainen oppimisratkaisu -kilpailu: https://eoppimiskeskus.fi/projekti/eeemeli/

Digikilta: https://www.digikilta.fi/

OA-hanke: https://oahanke.fi/

Kuvat: Nea Laukkanen