Virtuaaliloma tuo lomakokemukset kotiin

SeOppi 1/2021
Teksti: Annika Ala-Fossi


Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:n virtuaalilomat mahdollistavat ohjatun loman viettämisen kotiympäristössä. Virtuaalilomailu sopii esimerkiksi niille, joille on haasteellista lomailla kodin ulkopuolella. Virtuaalilomalla voi tutustua kodin ja lähiympäristön mahdollisuuksiin oman hyvinvoinnin tukemisessa.

– Lähtökohtana oli ajatus, miten voisimme tuoda lomaan kuuluvia asioita koteihin ja kotien ympäristöön, MTLH:n lomasihteeri Liisa Moilanen taustoittaa virtuaalilomien ideaa.

Virtuaaliset toiminnot ja niiden kehittäminen ovat olleet osa MTLH:n strategiaa jo ennen koronapandemiaa. Koronakriisi sysäsi ajattelemaan asiaa entistä vahvemmin. Virtuaalilomapilotteja on järjestetty perheille, työikäisille, ikääntyneille sekä erityisryhmille. Lomaohjelmat on suunniteltu kunkin loman kohderyhmää ajatellen.

Virtuaaliloma koostuu monipuolisesta lomaohjelmasta, hyvästä ruoasta, vertaistuesta ja sosiaalisesta kanssakäymisestä – aivan kuten perinteinen lomakin. Myös virtuaaliloma tarjoaa arjesta poikkeavaa virkistystä. Lomaohjelman kautta ihmiset pääsevät kokeilemaan uutta tekemistä kotona. Parhaimmillaan uudet tekemisen muodot siirtyvät luontevasti osaksi arkea. Näin voidaan tukea hyvinvointia myös loman jälkeen.

MTLH toteuttaa virtuaalilomat yhteistyössä lomakohteiden ja toiminnan kohderyhmiä edustavien järjestöjen kanssa. Lomapiloteissa MTLH toimii lomarespana ja teknisenä tukena.

Syksyn 2021 virtuaalilomapilotit toteutetaan yhdistelmälomina: toinen osa lomaillaan lomakohteessa ja toinen virtuaalisesti ohjattuna kotona ja lähiympäristössä.

Lomaohjelma toteutuu etäyhteydellä

Virtuaalilomapilotit toteutetaan Howspace-palvelulla, jonne rakennetaan kullekin lomaryhmälle oma lomasivusto.

– Sivusto mahdollistaa monipuolisen lomatoiminnan ja on helppokäyttöinen. Lomalaiset ja lomaohjaajat ovat yhteydessä reaaliaikaisesti videon välityksellä, Liisa Moilanen kertoo.

Ruoka on tärkeä osa lomaa. Pilottilomilla on järjestetty livekokkaustuokioita. Lomalaiset ovat päässeet kokeilemaan myös monipuolisia aktiviteetteja, esimerkiksi perheakrobatiaa, aivopähkinöitä ja erilaista liikuntaa.

Virtuaaliloma vaatii heittäytymään

Virtuaaliloman onnistuminen vaatii lomajärjestäjän ja -kohteen panosta, mutta myös lomalaiselta tarvitaan ennakkoluulottomuutta ja heittäytymistä.

– Ennen virtuaalilomaa on hyvä asennoitua siihen, että vaikka olen kotona, nyt on lupa jättää tietyt kotityöt/osa kotitöistä tekemättä. Kotona vietettävää lomaa on hyvä suunnitella etukäteen – valmistaudutaanhan perinteiseenkin lomaan matkalaukkuja pakkaamalla. Näin on helpompi irtautua arjesta.

Virtuaalilomat on otettu vastaan myönteisesti ja pilottilomien vaikutukset ovat olleet hyviä. Esimerkiksi kaikki kevään 2021 eläkeläisten virtuaalilomalle osallistuneet kertoivat loman vaikuttaneen myönteisesti elämänlaatuun. Kaksi kolmasosaa osallistujista totesi loman myös edistäneen digitaitoja.

– Pilottilomillemme hakeneet ovat olleet kokeilunhaluisia ja avoimin mielin. Moni on toisaalta miettinyt, millaista virtuaalilomailu on. Loma on yllättänyt osallistujat positiivisesti, ja loman aikana on tehty asioita, joita ei yleensä kotona tehtäisi.