Vahvuuksia ja tiedettä leikillisesti – vuoden parhaat oppimisratkaisut on palkittu

SeOppi-lehti 1/22, artikkeli

Suomen eOppimiskeskus ry yhteistyökumppaneineen palkitsee vuosittain parhaan suomalaisen digitaalisen oppimisratkaisun eEemeli-palkinnolla. Tänä vuonna eEemeli-palkinnon lisäksi jaettiin uusi Education Finland Award -palkinto. Vuoden parhaana digitaalisena oppimisratkaisuna palkittiin Positive learning Oy:n Huomaa hyvä! ja samassa sarjassa raadin kunniamaininnan sai Opopiste Oy:n Opopassi, joka valikoitui myös yleisön suosikiksi. Education Finland Award -palkinnon sai parhaana koulutusvientiratkaisuna Kide Science.

Kaksi kilpailusarjaa – kaksi parasta digitaalista oppimisratkaisua

Vuoden 2022 Paras suomalainen oppimisratkaisu -kilpailun tuotesarjassa etsittiin ratkaisuja, jotka tukevat digihyvinvointia ja osallisuutta. Pandemiasta ja muista globaaleista haasteista johtuen hyvinvoinnin ja osallisuuden kokemuksen tukeminen on noussut erityisen ajankohtaiseksi teemaksi.

Suomen paras oppimisratkaisu eli eEemeli-palkinnon saaja vuonna 2022 on Positive Learning Oy:n Huomaa hyvä!. Positive Learning Oy:n keskeinen tehtävä on auttaa kasvattajia tunnistamaan lasten ja nuorten vahvuuksia ja rakentamaan opetusta ja oppimista niiden varaan. Osaamisten ja taitojen esiin tuominen hyödyttää kaikkia, mutta erityisesti niitä, joilla on haasteita opintiellään.

Me emme olisi tässä ilman suomalaisia opettajia, jotka ovat työntäneet meitä eteenpäin. Me olemme yhteisö, joka rakentaa parempaa maailmaa yhdessä. Ollaan yhdessä se liike, joka näkee jokaisessa maailman lapsessa aidosti sen hyvän, mikä hänessä on

vetoaa Positive Learning Oy:n perustaja Kaisa Vuorinen.

Raadin kunniamaininnan sai Opopiste Oy:n Opopassi, joka valikoitui myös yleisön suosikiksi. Opopassi on tulevaisuuden suunnittelun työkalu, jonka sisältö perustuu lukion OP2-opintojaksoon. Opopassin avulla nuorten tulevaisuuden suunnittelua on haluttu helpottaa ja jatko-opintosuunnittelun prosessia tehdä näkyväksi. Opopiste Oy ansaitsi kunniamaininnan sisukkuudesta, jolla omaa ratkaisua on kehitetty sekä vaikuttavuudesta, joka rajatuilla resursseilla on saatu aikaan.

Ensimmäistä kertaa järjestetyn Education Finland Award -sarjan voiton nappasi Kide Science. Sarjan tavoiteena oli nostaa esiin suomalaisia kansainvälisille markkinoille tähtääviä sekä siellä jo menestyviä tuotteita ja konsepteja. Kide Science tukee tieteellistä ajattelua leikillisen oppimisen avulla. On tutkittu, että tieteellisen ajattelun ja tieteellisten prosessien harjoittelu varhaislapsuudessa ennustaa positiivista koulumenestystä tulevaisuudessa.

Education Finland Award on meille tosi iso kunnia. Olemme huomanneet myös, että Suomesta lähtöisyys ei ole ainoa tekijä, mikä on auttanut meitä kasvussa ja maailmalla. Se on avannut monia ovia, mutta suomalaisuuden lisäksi olemme myös paras mahdollinen ratkaisu ja pedagoginen malli leikilliseen tiede- ja varhaiskasvatukseen”

kertoo Kide Sciencen perustaja Sari Hurme-Mehtälä.

Suomen paras oppimisratkaisu

  • Järjestettiin 21. kerran
  • Palkintoraadin puheenjohtajana toimi Sitran johtava asiantuntija Tiina Härkönen.

Education Finland Award: Suomen paras koulutusvientiratkaisu

  • Järjestettiin ensimmäistä kertaa, oli osa Suomen paras oppimisratkaisu kilpailua
  • Tuomariston puheenjohtajana toimi opetus- ja kulttuuriministeriön valtiosihteeri Tuomo Puumala. Tuomaristoon kuuluivat myös Minna Kelhä (Opetushallituksen pääjohtaja), Aija Bärlund (väliaikainen toimitusjohtaja, Finnish Business Angels Network [FiBAN]), Mika Ihamuotila (hallituksen puheenjohtaja, Marimekko Oyj), Lenita Toivakka (kansainvälisten asioiden johtaja, Keskuskauppakamari) sekä Jarmo Viteli (tutkimusjohtaja, Tampereen Yliopisto).
SeOpin, HAMKin, RATEKOn, Omnian, SItran, Education Finlandin ja Oppiva Invest Oy:n logot.

Kirjoittajat
Piia Keihäs ja Sara Vihinen, Suomen eOppimiskeskus ry

Kuva
Nea Laukkanen