Paras suomalainen oppimisratkaisu

Suomen parhaat oppimisratkaisut palkittu

CEO Kaisa Vuorinen, Positive Learning Oy / Huomaa hyvä! & toimitusjohtaja Sari Hurme-Mehtälä, Kide Science. Kuva: Nea Laukkanen

Suomen eOppimiskeskus ry yhteistyökumppaneineen palkitsee vuosittain parhaan suomalaisen digitaalisen oppimisratkaisun eEemeli-palkinnolla. Tänä vuonna eEemeli-palkinnon lisäksi jaettiin uusi Education Finland Award -palkinto. Vuoden parhaana digitaalisena oppimisratkaisuna palkittiin Positive learning Oy:n Huomaa hyvä! ja samassa sarjassa raadin kunniamaininnan sai Opopiste Oy:n Opopassi, joka valikoitui myös yleisön suosikiksi. Education Finland Award -palkinnon sai parhaana koulutusvientiratkaisuna Kide Science. Vuoden 2022 kilpailun tulokset julkistettiin Helsingissä 1.6.2022.

Raati

21. kertaa järjestetyn laatukilpailun tuotesarjan yhteistyökumppaneita olivat Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra, Espoon koulutuskuntayhtymä Omnia, Rakennusteollisuuden Koulutuskeskus RATEKO ja Hämeen ammattikorkeakoulu. Palkintoraadin puheenjohtajana toimi Sitran johtava asiantuntija Tiina Härkönen.

Kilpailussa oli ensimmäistä kertaa mukana myös Education Finland Award -sarja, jossa palkittiin Suomen parhaita koulutusvientiratkaisuja. Sarjan arviointi oli kaksivaiheinen. Esiraati valitsi loppukilpailijat ja lopullisen voittajan päätti tuomaristo, jonka puheenjohtajana toimi opetus- ja kulttuuriministeriön valtiosihteeri Tuomo Puumala. Arvovaltaiseen tuomaristoon kuuluivat myös Opetushallituksen pääjohtaja Minna Kelhä, Aija Bärlund (väliaikainen toimitusjohtaja, Finnish Business Angels Network [FiBAN]), Mika Ihamuotila (hallituksen puheenjohtaja, Marimekko Oyj), Lenita Toivakka (kansainvälisten asioiden johtaja, Keskuskauppakamari) sekä Jarmo Viteli (tutkimusjohtaja, Tampereen Yliopisto). Kilpailusarja järjestettiin yhteistyössä Education Finland -ohjelman ja Oppiva Invest Oy:n kanssa.

Kaksi kilpailusarjaa – kaksi parasta digitaalista oppimisratkaisua

Vuoden 2022 Paras suomalainen oppimisratkaisu -kilpailun tuotesarjassa etsittiin ratkaisuja, jotka tukevat digihyvinvointia ja osallisuutta. Pandemiasta ja muista globaaleista haasteista johtuen hyvinvoinnin ja osallisuuden kokemuksen tukeminen ovat nousseet erityisen ajankohtaisiksi teemoiksi. Suomen paras oppimisratkaisu eli eEemeli-palkinnon saaja vuonna 2022 on Positive Learning Oy:n Huomaa hyvä!. Ratkaisun positiivinen lähestymistapa teki vaikutuksen tuomaristoon. Tuotteen ideologia eli hyvän huomaaminen on aihe, josta koko kansakunnalla olisi opittavaa. Myös ratkaisun muotoilu ja tuotteistaminen on tehty onnistuneesti.

Raadin kunniamaininnan sai Opopiste Oy:n Opopassi, joka valikoitui myös yleisön suosikiksi. Opopiste Oy ansaitsi kunniamaininnan sisukkuudesta, jolla omaa ratkaisua on kehitetty sekä vaikuttavuudesta, joka rajatuilla resursseilla on saatu aikaan.

Education Finland Award -kilpailusarjassa etsittiin Suomen parasta koulutusvientiratkaisua. Koulutusvienti kattaa koulutustoiminnan lisäksi kirjon koulutusta palvelevia ja kehittäviä ratkaisuja. Nämä tuovat lisäarvoa kansainväliselle osaamisen ja koulutuksen kehittämiselle. Koulutusvienti voi olla esimerkiksi koulutusohjelmia, tutkintoja, koulutuksen arviointipalveluita, konsultointia ja tutkimusta, mutta myös fyysisiä ja digitaalisia opiskelu- ja opetusvälineitä, oppikirjoja sekä pelejä. Koulutusvientiin kuuluvat myös laajemmat ratkaisut, kuten kokonaiset koulu- ja päiväkotikonseptit.

Ensimmäistä kertaa jaetun Education Finland Award -palkinnon voitti Kide Science, joka tukee lasten tieteellistä ajattelua leikillisen oppimisen avulla. Kide Science tarjoaa ratkaisuja, koulutusta ja tuokiomateriaaleja, joiden avulla varhaiskasvattajat voivat toteuttaa leikillistä tiedekasvatusta laadukkaasti ja mahdollisimman helposti. Ratkaisu innostaa oppimaan ja kokeilemaan. Oppimisen ilo tulee ratkaisussa selvästi esille. Ratkaisu on tuomariston mielestä valmis paketti maailmalle vietäväksi.

Lisätietoja

Suomen eOppimiskeskus ry
www.eoppimiskeskus.fi/eeemeli
www.facebook.com/eEemeli.kilpailu

Suomen eOppimiskeskus ry on valtakunnallinen yhdistys, joka edistää digitaalisen opetuksen ja digitaalisten oppimistoteutusten käyttöä, kehittämistä ja tutkimusta. Toimintaan kuuluu yhteistyö erilaisten organisaatioiden kanssa parempien verkko-opetusratkaisujen aikaansaamiseksi. Verkostoituminen on ensiarvoisen tärkeää Suomen eOppimiskeskus ry:n toiminnalle ja yhdistys toimii yhteistyön edistäjänä eri toimijoiden välillä.


eEemeli 2022 -yhteistyökumppaneiden logot: Suomen eOppimiskeskus ry, HAMK, Rateko, Omnia, Sitra, Education Finland, Oppiva Invest Oy