Neukkarissa kuultua

SeOppi 1/2020
eOppimisen neuvottelukunnan kolumni
Teksti: Tarmo Toikkanen


Mikä siinä on, kun tekniikka aina tökkii? Jokaisessa koulussa, kunnassa ja firmassa hankitaan tietojärjestelmiä ja ohjelmistoja. Eivätkä ne koskaan toimi niin sujuvasti kuin oli odotettu. Mitä enemmän odotuksia niihin ladataan ja mitä tarkemmin niiden hankintaa valmistellaan, sitä suurempi on pettymys. Yksittäisen asian tekevä mobiiliappis vielä menettelee, mutta laajat koulun tai kunnan toimintaa ohjaavat järjestelmät aiheuttavat aina harmaita hiuksia. Miksi?

Vastaus on jäykkyyden lisääntyminen. Tietojärjestelmät toki tekevät asioita nopeammin ja virheettömämmin kuin ihmiset, mutta ne ovat myös jäykempiä. Ihan sama, onko siellä AI:ta alla, ne ovat silti jäykempiä kuin ihmisharkinta. Ja koska jokaisen organisaation toiminta aina edellyttää jonkin verran tilannekohtaista harkintaa ja joustamista, tietokoneen haltuun annettu toiminta on kitkaisaa.

Toisin sanoen: Niin kauan kun organisaatio ja työntekijät ja oppilaat käyttävät työkaluja tasan sillä tavalla kuin niitä on tarkoitettu käytettävän, kokemus voi olla ihan mukavakin. Mutta kun tulee vastaan poikkeustilanne ja normaalitoiminnasta koetetaan poiketa, tekniikka ei taivu.

Vaikka täydellistä ohjelmistoa ei ikinä voi saada, kannattaa silti tavoitella mahdollisimman hyvää ratkaisua. Softan hankkiminen on kuitenkin vähän samanlaista kuin käytetyn auton ostaminen – myyjä tietää sen myytävän kotteron heikkoudet paljon paremmin, eikä asiakkaalla useinkaan ole ammattitaitoa arvioida, mitä hänelle ollaan myymässä.

Softaa hankittaessa olisi ehkä mukava saada neutraali osapuoli välittämään kaupantekoa: arvioimaan, onko myyntipuheille vastinetta, ja toisaalta onko myytävänä edes vastausta niihin ostajan todellisiin tarpeisiin. Suomen eOppimiskeskus ry on yksi harvoista puolueettomista toimijoista, joilla on kompetenssia toimia tällaisessa roolissa. eOppimiskeskuksen erityisalaa ovat tietenkin oppimisen ja opetuksen ohjelmistot ja järjestelmät, joita keskuksen asiantuntijat ovat peranneet ja analysoineet kohta kaksi vuosikymmentä.

Kun seuraavan kerran olet harkitsemassa uuden työkalun tai tietojärjestelmän hankintaa, kysäisepä eOppimiskeskuksesta neuvoa. Yksi uusista jäsenpalveluistamme on puolueeton hankinta-apu, jolla voit välttää kalliit harharetket käytettyjen autojen kauppiaiden armoilla.

Muutenkin eOppimiskeskuksessa on uusia tuulia luvassa. Yksi muutos on eOppimisen neuvottelukunnan toiminnassa, joka yhä enemmän suuntautuu ulospäin. Tarkoituksemme on muovata siitä alan toimijoiden foorumi, jossa mukana olemalla pystyy vaikuttamaan opetusalan kehitykseen. Kevään neuvottelukunnan kokouksessa lanseeraamme tämän toimintamuodon ja toivotamme jäsenemme tervetulleiksi mukaan toimintaan.