Miten avoin tieto etenee kunnissa?

SeOppi 1/2014
pdf | SlideShare

Teksti Antti Poikola Open Knowledge Finland

Alunperin lähinnä julkishallinnon datan avaamisen ympärille kehittynyt suomalainen avoimen tiedon verkosto on vuosien varrella laajentunut kattamaan hyvin erilaisia aiheita, kuten esimerkiksi avoin kulttuuriperintö, avoin tiede, avoin demokratia ja avoin oppiminen. Vapaamuotoisen verkoston tukiyhdistyksenä on vuoden 2013 alusta saakka toiminut Open Knowledge Finland ry. (OKFFI), joka on osa kansainvälistä Open Knowledge Foundationia.

Vaikka avoimuus teemana koskettaa yhteiskunnan eri osa-alueita laajasti ja avoimen tiedon hyödyntäminen on säännöllisesti esillä julkisessa keskustelussa, niin maantieteellisesti vaikutti kuitenkin, että lähes kaikki toiminta oli keskittynyt pääkaupunkiseudulle ja Tampereelle. Tämän epäkohdan korjaamiseksi OKFFI yhdessä Oikeusministeriön demokratiayksikön ja Avoimuudesta voimaa oppimisverkostoihin -hankkeen kanssa päätti järjestää avoimen tiedon kuntakiertueen.

Oletuksena oli, että varmasti muiltakin kaupunkiseuduilta löytyy ihmisiä, joiden sydän sykkii tiedon avoimuudelle, mutta kenties kriittinen massa vain ei ole vielä ylittynyt ja aiheesta kiinnostuneet ovat tähän asti olleet yksin kiinnostuksensa kanssa. Kiertueen tavoitteena oli avoimeen tietoon liittyvän paikallistoiminnan käynnistäminen saattamalla aiheesta kiinnostuneita yhteen eri kaupungeissa.

Kuntakiertueella kävi selväksi, että avoin tieto todellakin kiinnostaa kunnissa ja kaupungeissa koosta riippumatta. Roadshow käynnistyi Tampereella 27.–28. syys- kuuta ja jalkautui Turkuun (10.10.), Mikkeliin (7.11.), Jyväskylään (8–9.11.), Ouluun (25.11.) ja Kuopioon (26.11.). Kaikilta paikkakunnilta löytyi nopeasti paikallisten järjestäjien joukko, joilla oli motivaatiota saada oma paikkakunta sykkimäään avoimuuden henkeen. Esimerkiksi yksi Turun tapahtuman pääjärjestäjistä Tuomas Mäkilä kommentoi mukaan lähtemistään: “kun (facebookissa) kyseltiin, pitäisikö Open Knowledge Roadshown tulla Turkuun, vastasin heti että pitäisi, koska en halunnut, että hyvät asiat ohittavat Turun”.

Kuntakiertue heijastui myös toimintaan sellaisillakin paikkakunnilla, jonne kiertue ei vielä ennättänyt. Esimerkiksi rovaniemeläiset avasivat Avoin Lappi -blogin ja alkoivat viestiä aktiivisesti Open Data Lapland FB-ryhmässä, että heihin oltiin oltu suoraan yhteydessä. Porilaiset puolestaan päättivät järjestää oman Avoimen tiedon Roadshow -päivän vierailtuaan Turun tapahtumassa.

Suurimmalla osalla paikkakunnista ei oltu vielä ennen kiertuetta toden teolla tartuttu kaupungin tietovarantojen avaamiseen. Kiertue toimi hyvänä alkusysäyksenä ja määräpäivänä liikkeelle lähtemiseen. Mikkelissä julkistettiin kaupungin 3D -malli avoimena datana ja Oulussa tehtiin keskushallinnon ketteryysennätys avaamalla kaupungin avoimen datan sivu ja ensimmäiset tietoaineistot vain viikon varoitusajalla. Oulun kaupungin tietohallintopäällikkö Juhani Heikka kertoo “kun kuulin, että tällainen Roadshow on käynnissä ja jalkautumassa Ouluun, niin totesin, että pistetäänpä ramppa kalkattaan, niin kuin paikalliset sanovat, eli käytännössä pystytettiin avoimen datan sivusto ja kerättiin sinne viikon aikana mukava setti tietoaineistoja ja saatiin vielä lisensointiehdotkin valmiiksi ajoissa”.

Aiemmin Suomen kunnissa on avoimeen tietoon liittyen ajateltu ehkä, että helppohan se on siellä Helsingissä tehdä asioita, kun on isot yliopistot ja paljon rahaa, mutta nyt asenne on selvästi muuttumassa. Muualla tehtyä ja opittua voi helposti kopioida omaan kuntaan, eikä tarvitse kärsiä kaikkia lastentauteja ja maksaa kehitystyöstä.

Jyväskylässä inspiroiduttiin avoimella lähdekoodilla toteutetusta Helsingin kaupungin “Päätökset” -verkkopalvelusta, joka näyttää kaikki valtuuston ja lautakuntien asiakirjat helposti selattavassa muodossa ja karttapohjalla. Roadshown jälkeen Jyväskylä päätti tehdä omiin järjestelmiinsä Helsingin kanssa yhdenmuotoisen avoimen päätösdatan rajapinnan, jotta sama Päätökset- verkkopalvelu toimisi myös siellä. Vastaavalla tavalla, kun Oulussa avattiin joukkoliikenteen aikataulut, niin yhdessä yössä saatiin Helsingin Seudun Liikenteen kehittämä mobiili reittiopas toimimaan Oulussakin.

Vaikka kiertueella moni asia liikahti eteenpäin, niin maailma ei tullut vielä valmiiksi, niinpä vuoden 2014 syksylle on suunnitteilla uusi kuntakiertue, joka kohdistuu osin samoille paikkakunnille, kuin viimevuonna ja osin uusille paikkakunnille. Mikäli haluat avoimen tiedon jalkautuvan kotikaupunkiisi, niin ota rohkeasti yhteyttä.

Antti Poikola
Open Knowledge Finland
jogi[a]okf.fi
Twitter: @apoikola