Kopiokissa vääntää tekijänoikeusoppia rautalangasta
Teksti | Tarmo Toikkanen | Aalto-yliopisto |
Sanna Vilmusenaho |
Valtaosa opettajista ei tunne tekijänoikeuksien toimintaa riittävästi. Tuskin yksikään tuntee niitä täysin. Viimeistään YouTube-videoiden esitysoikeuksien kohdalla loppuu varma tieto lakimiehiltäkin. Kuitenkin jokaisen opettajan pitäisi tuntea työhönsä liittyvät lait ja säädökset. Miten tilanne saataisiin korjattua? Asia on tehtävä helpommin omaksuttavaksi.
Vuonna 2011 Opettajan tekijänoikeusopas selitti asiat konkreettisesti ja selvällä suomen kielellä, mutta oli 140 sivua pitkä. Tätä seurasi vuosien 2011–2012 aikana blogissa julkaistut 74 viikon pulmaa, joissa vastattiin opettajien esittämiin kysymyksiin lyhyesti ja käytännönläheisesti. Mutta edelleenkin teksti tavoittaa vain ne, joita oikeasti asia kiinnostaa.
Keväällä 2012 syntyi idea hauskoista, lyhyistä sarjakuvista, jotka kertoisivat tekijänoikeuksista. Aihehan on herkullinen, sillä laista löytyy absurdeja tilanteita riittämiin. Käsikirjoitus, luonnostelu ja piirtäminen alkoi syksyllä ja julkaiseminen Opettajalehdessä sekä netissä tammikuussa 2013.
Näin syntyy sarjakuva
Ideointivaiheessa suunnitellaan miten tekijänoikeussäännöt soveltuvat hauskalla tavalla sarjakuvien muotoon. Sääntö pitää esittää yhden sivun sarjakuvissa mahdollisimman tiiviisti, mikä asettaa rajoituksia niin visuaaliselle kerronnalle kuin puhekuplien tekstien pituudellekin. Joka sarjakuvaan koetetaan saada loppuun yllättävä käänne. Sarjakuvaluonnoksessa selvitetään, pystytäänkö aihe esittämään yhdellä sivulla ja pitääkö informaatiota mahdollisesti karsia pois. Piirtäminen tapahtuu mustalla tussilla paperille, mutta viimeistely ja koostaminen tehdään digitaalisesti. Kun sarjakuva on valmis, lähetetään se luettavaksi ja kommentoitavaksi betalukijoille. Sarjakuvaa tehdessä saattaa aihe tulla tekijöille liian tutuksi eikä epäjohdonmukaisuuksia välttämättä monen työvaiheen jälkeen enää huomaa.
Viimeisten korjausten jälkeen sarjakuvaan lisätään vielä tekijöiden nimet, nettiosoite, bit.ly-lyhennetty QR-koodi sekä CC-lisenssin logo. Valmis sarjakuva lähetetään Opettaja-lehden toimitukseen painokelpoisena tiedostona. Verkossa julkaistavaan versioon upotetaan lisenssitiedot metatietoina. Sarjakuva julkaistaan sekä kuvana että PDF:nä. Netissä sarjakuva on interaktiivinen, eri elementtien toimiessa linkkeinä lisätietoihin ja lisäselityksiin.
Avoimesti verkossa
Kopiokissa julkaistaan avoimella CC BY -lisenssillä. Sitä saa siis kopioida, tulostaa, levittää ja muutenkin käyttää, kunhan tekijät mainitaan. Sarjakuvaa saa myös muokata, kääntää eri kielille ja yhdistellä muuhun aineistoon.