Kuvakaappaus RoboreelXR-ympäristöstön ohjelmistosuunnitelmasta

Kangasala-talon RoboreelXR-kokeilusta tietoa ja kokemuksia laajennetun todellisuuden käyttämisestä

SeOppi 2/2020
Teksti & kuva: Laila Bröcker


Vuonna 2015 avatussa Kangasala-talossa sijaitsee 300-paikkainen konserttisali, Kimmo Pyykkö -taidemuseo, Kangasalan kaupungin valtuustosali ja kaupunginhallituksen kokoushuone. Erilaisten kulttuuritapahtumien lisäksi talo tarjoaa kokous-, juhla- ja ohjelmapalveluja.

Teollisissa ympäristöissä nousevat esiin erilaiset huolto- ja korjaustehtävät, joissa asentajalle on hyötyä kahdesta vapaasta kädestä luettaessa ohjeita tai videoitaessa puheohjauksella. Tampereen seudun ammattiopisto Tredun ja Kangasala-talo Oy:n yhdessä toteuttamassa RoboreelXR-kokeilussa luodaan virtuaalinen oppimisympäristö, jossa asentaja perehtyy kunnossapitotehtävien suorittamiseen.

XR-kokeilu on tuonut runsaasti tietoa ja kokemuksia laajennetun todellisuuden mahdollisuuksista talo-, esitys- ja tapahtumatekniikan käytön valmennuksessa ja perehdyttämisessä. Koulutus toteutetaan tietokoneilla, älypuhelimilla ja taulutietokoneilla. Kokeilussa lisäarvoa ovat tuoneet RealWear HMT-1 -älylasit, joiden avulla korjausta tekevä henkilö voi olla yhteydessä muihin asiantuntijoihin.

Tampereen seudulla on paljon yrityksiä, jotka tekevät asennustöitä ympäri maailmaa. Uuden teknologian avulla työtä voidaan ohjata mistä päin maailmaa hyvänsä ja asentaja voi tehdä vaativiakin tehtäviä etäohjauksessa. Tredu antaa opiskelijoille valmiudet toimia etäohjauksessa ja viedä uutta tekniikkaa yrityksiin. Älylasit antavat myös uuden ulottuvuuden ammatillisen näytön antamiseen työpaikalla.

Lisätietoja
Heikki Mäenpää, Harjula Production
Antti Lyhteilä, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu

Hankkeen rahoittajien logoista koostuva logojono