Hybridielämää – painettua ja sähköistä

Teksti: Kaisa Honkonen

Syksy saa ja lehteä tehdään. Painokoneet eivät vielä jyllää eli jos mielesi tekee mukaan, niin vielä mahtuu juttu jos toinenkin SeOppi-lehden taittajan pöydälle.

Onhan tämä nykyinen elämä aika hullunmyllyä, hybridielämää. Lähinä, etänä, diginä, livenä, ja kaikkea siltä väliltä. Syksyn numeroon olemme kokoamassa näkymiä elämästä ennen ja tänään, oppimisesta uuden edessä. 

SeOppi-lehti julkaistaan paperilla ja sähköisesti. Tässä kiihkeästi muuttuvassa tilanteessa, minulle tutut jutut lisäävät turvallisuuden tunnetta. Vaikka paljon luetaan ruudulta, konkreettinen mahdollisuus sivun kääntämiseen antaa aikaa ajatella. Itse tykkään lukea lehtiä, selailla, katsoa kuvia, paneutua rauhassa, laittaa kynällä merkin ajatuksen viereen, johon ehkä haluan palata. Kuulun siihen teekuppijengiin, jonka sängyn vieressä edelleen on läjä lehtiä ja kirjoja. Siinä mielessä vanhakantainen. 

Mutta on minulla sähköisellekin versiolle oma käyttökohteeni. Sähköiseen voi palata, etsiä ja poimia referenssejä, jakaa toisille nopeammin. Hyödyntää erilaisissa tilanteissa keskustelun pohjaksi tai jatkoksi yhteiselle pohdinnalle. Taltioida sähköiseen arkistoon, kun paperinen on fyysisessä kotikirjastossa.

Maailma, jossa etäopetus aikanaan alkoi, oli hyvin samankaltaisessa turbulenssissa. Moni asia muuttui, elinkeinoja myöten. Uutta piti oppia nopeasti silloin, aivan kuten tänäänkin. Työn rakenteet murtuivat ja muuttuivat – aivan kuten nytkin. Uusia tapoja on pakko kokeilla, ennen kuin tiedämme mitä meidän kannattaa säilyttää vanhasta ja mikä tehdä kokonaan toisin. Eräällä tavalla taidamme elää sitä kokeilukulttuurin kulta-aikaa. 

Syksyn lehti siis pohtii eri näkökulmista viime kevään oppeja, oppimista ja matkaa tulevaan. Tulepa mukaan, deadline ei ihan vielä puske päälle. Mediatiedot löytyvät täältä.