Etätöistä etäviikon päätteeksi 13.3.2020
Meilllä ei ole toimistoa. Siis sellaista fyysistä toimistoa, jossa tekisimme töitä samassa paikassa. Meille etätyö on tavallista työtä – toimintamalli, jonka mukaisesti olemme työt menestyksekkäästi hoitaneet yli 10 vuotta.
Etätöiden tekeminen pääsääntöisenä työmuotona on erilaista kuin satunnaiset etätyöpäivät. Se vaatii ehkä hieman enemmän struktuuria ja toisaalta myös hyviä omalle porukalle sopivia työtapoja.
Meillä arjen työvälineet muodostuvat Telegrammista ja Googlen palveluista. Niihin sotketaan tilanteen mukaan muita somepalveluita yhteistyökumppaneiden mukaan.
Jokaisella on varusteena tietokone, nettiyhteys, kuulokkeet ja mikrofonit. Itse olemme saaneet valita konemallin ja omaan päähän sopivat laitteet. Välillä Niina ja Titi käyttävät kokousmikkiä vaikka olisivat yksin kotitoimistossa – sankaluuri on joskus vähän ärsyttävän raskas. Niinan kokousmikin mukana tulee telepurina – kissat, kun rakastavat tehdä töitä Niinan kanssa <3 Sähköpöydät ja muut toimistokalusteet hankitaan tarpeen mukaan.
Päivät meillä kulkevat aika samanlaisella juoksulla. Aamulla ensimmäisenä moikataan Telegrammissa ja vaihdetaan arjen kuulumiset – sellainen yhteinen aamukahvihetki. Verkkokokoukset käynnistyvät usein 9 aikaan, ja siitä sitten mennäänkin luurit päässä lounaaseen ja lounaan jälkeen kotiinlähtöön. Päivän jälkeen huikataan vielä heipat ja jos jotain tärkeää jäi yhteiseen työstöön aamuksi.
Meillä pidetään kaikista hankkeista juoksevia muistioita, jotka jaetaan sekä sisäisesti kaikille että kussakin hankkeessa olevalle toimijalle. Muistioita pidetään yllä kaikkien kokouksien aikana, joten osallistujat näkevät reaaliajassa mitä kirjataan ylös ja mitä sovitaan. Googlen dokkareissa erityisen hyvänä puolena on kommentointityökalut sekä “nakitusmahdollisuus”. Pingataan jokin dokumentin rivi kaverin sähköpostiin ja pyydetään hoitamaan asia. Ei tarvitse erillisiä sähköposteja niistä sitten lähetellä.
Etätyö voi tuntua yksinäiseltä välillä. Kukaan ei tule pyytämään kahville ja tauot saattavat jäädä hieman lyhyiksi. Ruutuaikaakin tulee todella paljon. Itsesäätelyä täytyy tehdä ja lähteä kävelylle ulos tai venytellä muuten vaan. Ajatustyö sujuu paremmin liikkeellä ja muistiinpanot voi tehdä vaikka äänellä suoraan dokkareihin.
Joku joskus aikanaan ihmetteli miten johto voi luottaa, että työt tulevat tehdyksi, kun ei näe työntekijää. Mutta mehän olemme koko ajan näkyvillä ja läsnä. Puhelimessa, koneella, somevälineissä, luureissa. Oikeastaan kaikkialla.
Etätyöt ovat mahdollistaneet meille sen, ettei töihin tarvitse aamuruuhkassa matkustaa, olemme kotona, kun koululaiset tulevat ja ehdimme viemään muksut tarvittaessa harrastuksiin. Nyt koronan aikaan yhteistä aikaa on töiden jälkeen valtavan paljon.
Kirjoitimme Sytyke-lehteen syksyllä artikkelin etätöiden johtamisesta. Se löytyy täältä.
Nyt olemme keränneet vinkkejä ja linkkejä etätyön tekemiseen uusien etätyöntekijöiden tueksi. Ota täältä parhaat vinkit käyttöön ja vinkkaa meille uusista! Pienen säätämisen jälkeen etätyöt kyllä luonnistuvat. Tsemppiä ja olkaa meihin yhteyksissä, jos tarvitsette apua. Yhdessä eteenpäin – etänäkin!