eOppimiskeskus hankkeineen ITK-konferenssissa

Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa

9.-11.4.2014

Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa (ITK) on Suomen suurin tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön konferenssi. ITK2014-konferenssi järjestetään Kylpylähotelli Rantasipi Aulangon tiloissa Hämeenlinnassa.

Myös Suomen eOppimiskeskus ry hankkeineen on mukana konferenssissa. Ohessa poimintoja konferenssiohjelmasta: 

Keskiviikko 9.4.2014

Tulevaisuus ja oppimisen muotoilu

Aika: 10.00 – 17.00 
Keskustelu: #itk2014 workshop591

Opettajan perinteinen työnkuva muuttuu, kun kyky ohjata oppimista ja rakentaa oppimista edistäviä tilanteita erilaisissa ympäristöissä nousee keskiöön. Ennen mietittiin, miten asiat opetetaan, nyt mietitään, miten asiat opitaan. Tarvitaan luokka- ja verkkotilanteiden valmistelua ja usein myös yhteissuunnittelua ja -toteutusta toisten opettajien kanssa. Työpajassa harjoitellaan oppimistilanteiden ja -kokonaisuuksien muotoilua.

Sosiaalinen media ja opettajan oikeusturva

Aika: 10.00 – 17.00
Keskustelu: #itk2014 workshop615

Tule mukaan käytännönläheiseen ja huippuinnostavaan koulutukseen, josta saat työkalupakkiisi kunnon välineet ”sosiaalisen median pelikentällä”. Ei aikaakaan ja Sinäkin twiittaat Alex Stubbin tavoin. Tule siis kuuntelemaan mitkä ovat rehtorin ja opettajan toimivaltuudet oppilaan häiritessä opiskelua sosiaalisen median käytöllä tai missä kulkee sallitun ja kielletyn raja ja milloin kyseessä on viestintäsalaisuuden loukkaus tai tietomurto?


Torstai 10.4.2014

Internet, sosiaalinen media ja yleissivistävä opetus vuonna 2023

Aika: 14.00 – 14.30
Keskustelu: #itk2014 foorumi657

Esityksessä tarkastellaan erilaisia trendejä, kehityssuuntia ja heikkoja signaaleja millaiselta Suomen yleissivistävä opetus voisi kokonaisvaltaisesti näyttää vuonna 2023 internetin ja sosiaalisen median vaikutusten näkökulmasta. Raporttimme valmistuu helmikuussa 2014. Se jakaantuu neljän teeman tulevaisuuden ennakointiin.

eEemeli 2014 -laatukilpailun palkintojen jako ja voittajatuotteiden esittely

Aika: 17.00 – 18-15
Paikka: Esityssali 24
Keskustelu: #itk2014 teema421

Teemaseminaarissa esitellään pääsarjan loppukilpailuun yltäneet oppimisratkaisut sekä julkistetaan kilpailusarjojen voittajat. Peter Vesterbackan johtama raati palkitsee parhaan e-oppimisratkaisun rahapalkinnolla ja eEemeli-patsaalla.


Perjantai 11.4.2014

Ilmiöopas eheyttävän pedagogin reppuun

Aika: 9.30 – 10.00
Paikka: Esityssali 24
Keskustelu: #itk2014 foorumi660

Ilmiöpohjainen oppiminen on saanut lukuisia opettajia innostumaan oppiainerajoja ylittävän, oppimista eheyttävän työskentelyn suunnittelusta. Samalla on luontevasti päästy kohti opettajien todellista tiimityötä ja yhteisöllistä oppimista, jossa oppijalla on myös oma rooli ja vastuu kokonaisuuden eteenpäin kuljettamisessa. Ilmiöopas kokoaa sekä kokemuksia, oppijoiden palautetta, tuotoksia, prosessikuvauksia että käytännön ohjeita rehtoreille ja pedagogisia jäsennyksiä opettajille.

Opus2015 – oppikirja oppimisympäristönä

Aika: 11.00 – 11.30
Paikka: Esityssali 23
Keskustelu: #itk2014 foorumi588

Opus on valtakunnallinen pilottikokonaisuus, jossa on mukana seitsemän koulua viideltä paikkakunnalta kouluasteita esikoulusta päivä- ja aikuislukioon. Hankeidea jalostettiin ITK 2013 -konferenssitapahtumassa kerätyistä ideoista.


Posterit

Pedagogi innostajana ja mahdollisuuksien avaajana

“Kuuntele, kerro, yritä ymmärtää, kysy, jaa omat kokemuksesi ja tietosi, ole yhdessä ja läsnä.” Aikamatka oppimisen ja koulun tulevaisuuteen on koonnut aihepiiristä kiinnostuneiden vapaamuotoisen opintoryhmän luotaamaan tulevaisuuden näkymiä oppimisen maailmassa. Matka jatkuu ja on kesken kaiken aikaa.

Kutsumme posterilla mukaan innostumaan Aikamatkan tähänastisten etappien pedagogisista löydöistä. Posteri on myös kutsu jatkojalostamaan innostamisen taitoja.

Tukihenkilökin tarvitsee tukea! – Vertaispäivittäjät innostavat toisiaan

Oppilaitoksissa toimii eri nimikkeillä ja toimintamalleilla henkilöitä, jotka auttavat ja tukevat opettajia teknologian opetuskäytössä. Mutta kuka tukisi tukijaa?

Opetustoimen henkilöstökoulutusten tueksi on kehitetty Vertaispäivittäjän etäkurssi. Tämän koulutuksen muoto on yksinkertainen, mutta Suomen oloissa uusi: tavataan verkon kautta puoli tuntia kerrallaan, jokaisella tapaamisella on tarkkaan mietitty teema, teemaan viritetään lyhyellä 5-10 minuutin luento-osalla ja sen jälkeen edetään osallistujien kanssa keskustellen. Tapaamisiin kuuluu vaihtelevia online-kollaboraatiomenetelmiä. Malli on helppo monistaa.