Chromebookiin mahtuu melkein koko pulpetti

SeOppi 1/2020
Teksti: Anne Salomäki


Chromebookin ansiosta haminalaiskoululaisten tiedostot ja oppimateriaalit löytyvät aina pilvestä ja luokkahuoneen voi panna pystyyn vaikka pihalle.

Haminassa Pappilansalmen ja Husulan koulun oppilaat eivät voi väittää koiran syöneen kotiläksyjä. Jokaisella koululaisella on koulun tarjoama, henkilökohtainen Chromebook, ja kaikki tehtävät ja muut materiaalit tallentuvat pilvipalvelimelle.

”Toki he voivat sanoa, että koira söi Chromebookin, mutta sitten opettaja antaa lainalaitteen ja pyytää näyttämään läksyt siitä”, sanoo Haminan kaupungin ict-kehittäjä Jary Högnabba naurahtaen.

Husulan ja Pappilansalmen koulut ovat niin kutsuttuja Google-referenssikouluja. Projekti alkoi jo vuosia sitten, kun Haminan koulujen opettajille oltiin hankkimassa henkilökohtaisia kannettavia tietokoneita. Eri vaihtoehtojen vertailussa voiton vei Chromebook muun muassa edullisen hintansa sekä käytön ja ylläpidon helppouden vuoksi.

Myöhemmin esille tuli mahdollisuus hakea sponsoritukea Googlelta, ja avustuksella Chromebookeja saatiin hankittua myös oppilaille. Myös kaupunki korotti investointimäärärahojaan, ja erilaisten Googlen projektien kautta kaksi koulua profiloitui ”Google-kouluiksi”.

Högnabban mukaan referenssikoulut valikoituivat koulun aktiivisuuden ja jossain määrin opettajien senhetkisten tieto- ja viestintäteknisten taitojen perusteella. Lisäksi Pappilansalmen koulu on yhtenäiskoulu, mikä mahdollistaa laitteen testaamisen eri-ikäisten opetuksessa. Yhteensä kouluissa on käytössä maaliskuun loppuun mennessä yli 2 000 Chromebookia.

Referenssikouluissa jokaisella oppilaalla on käytössään henkilökohtainen Chromebook, joka nuorimpia oppilaita lukuun ottamatta kulkee repussa kodin ja koulun väliä. Chromebookit ovat mukana opetuksessa oppiaineesta riippumatta.

Högnabba kuvailee, että Chromebook on ikään kuin oppikirja, mutta paljon monipuolisempi. Ennen siirtymistään ict-kehittäjäksi Högnabba toimi opettajana, ja hänen tunneillaan Chromebookia käytettiin esimerkiksi tiedonhakuun sekä muistiinpanojen tekemiseen ja jakamiseen.

Googlen työkalut ovat opettajan paras ystävä

Laitteiden mukana koulut tilaavat Chrome-lisenssin, jonka avulla tietohallinto pystyy hallitsemaan laitekantaa. Esimerkiksi lähtevän oppilaan laite voidaan näin siirtää toiselle oppilaalle.

Googlen koulutuspuolen myynnistä Suomessa ja Norjassa vastaava Alexandra Ahtiainen kertoo, että Google for Education -pakettiin kuuluu myös kouluille ilmainen Gsuite for Education -paletti. Siitä löytyy muun muassa tuottavuutta ja kollaboraatiota edistäviä tuotteita, kuten Google Docs, Slides ja Sheets. Ahtiaisen mukaan tuotteiden lisäarvo on oppilaille se, että yhteistyö sujuu saumattomasti.

”Google Classroom -ominaisuus on käytännössä opettajan paras ystävä, eli se auttaa säästämään aikaa ja olemaan enemmän läsnä lasten kanssa”, hän selittää. ”Classroomin avulla opettaja voi jakaa materiaaleja, viestiä oppilaiden kanssa ja rakentaa opetusmateriaalien tietokantaa.”

Dustin on ollut joustava toimittaja

Laitteet on toimittanut Dustin, joka on Haminan kaupungin sopimustoimittaja KL-Kuntahankintojen puitesopimuksen kautta. Haminan kaupungin tietohallintopäällikkö Tomi Lampinen kertoo yhteistyön Dustinin kanssa sujuneen hienosti, ja toimituksissa on kyetty joustamaan kaupungin tarpeiden mukaan.

Dustinin myyntipäällikkö Lauri Koivula sanoo, että yhteensä Dustin on toimittanut Haminaan satoja laitteita. Yhteistyössä on ollut tiiviisti mukana myös Acer, joka on johtava Chromebookien valmistaja.

Koulujen hankintapäätöksissä kustannuksilla on merkittävä rooli. Koivulan mukaan Chromebookien puolesta puhuu se, että laitteet ovat monia Windows-kannettavia edullisempia. Pilvipohjaisuuden ansiosta laitteiden jakaminen oppilaiden kesken onnistuu, vaikka kaikilla ei henkilökohtaista laitetta olisikaan.

”Lisäksi ne ovat helppokäyttöisiä ja toimintavarmoja”, Koivula kertoo.