Arviointiosaamisen kehittäminen alakoulussa

Haluatko vahvistaa arviointiosaamistasi ja saada uusia työtapoja arviointityöhön?

Opetushallitus on julkaissut uudet kuudennen luokan arviointikriteerit, jotka astuvat voimaan syksyllä 2023. Arviointiosaamisen kehittäminen alakoulussa -koulutus tarjoaa monipuolisia työtapoja, joiden avulla voit kehittää arviointiosaamistasi näiden uusien lukuvuosiarvioinnin kriteerien mukaisesti. Koulutuksessa yhdistetään kriteerien hyödyntäminen erilaisiin työtapoihin ja digitaalisiin menetelmiin, jotta arviointityö helpottuu ja oppilaiden yhdenvertainen asema vahvistuu.

Koulutuksessa syvennymme tarkemmin lukuvuosiarvioinnin kriteereihin, opettajalta vaadittavaan arviointiosaamiseen, oppimisanalytiikkaan ja tietojen analysointiin. Kiinnitämme erityistä huomiota kehittyvien taitojen vaikuttavuuteen ja tarjoamme tapoja integroida nämä taidot osaksi oman työyhteisön toimintaa.

Koulutus on osallistujille maksutonta, Opetushallituksen rahoittamaa opetustoimen henkilöstökoulutusta. Koulutuksen ensisijaisena kohderyhmänä ovat alakoulun opettajat.

Koulutusosiot

Arviointiosaamisen kehittäminen alakoulussa -koulutus koostuu kolmesta itsenäisestä koulutusosiosta. Lisäksi järjestämme kaikille koulutuksiin osallistuneille yhteisen päätöswebinaarin keväällä 2025. Voit siis osallistua yhteen tai useampaan osioon.

Saat lisätietoja koulutusosiosta klikkaamalla koulutusosion otsikkoa.

Webinaari: Luotaus 6. luokan uusiin arviointikriteereihin

Haluatko päivittää tietosi oppimisen ja osaamisen arvioinnista sekä oppimisanalytiikasta? Kaipaatko uutta näkökulmaa 6. luokan arviointikriteereihin?

Tervetuloa webinaariin, jossa käsitellään ajankohtaista tietoa arvioinnista ja oppimisanalytiikasta. Erityishuomio on kiinnitetty 6. luokan uusiin arviointikriteereihin. Webinaarissa jaamme innostavia ja käytännöllisiä vinkkejä arviointityön tueksi. Luomme kurkistuksen myös tuleviin koulutuksiin.

Toteutusajankohta: 2.11.2023 klo 14-17

Ohjelma

 • 14.00 – 14.15 Avaussanat – Kaisa Honkonen, Suomen eOppimiskeskus ry
 • 14.15 – 15.00 Arviointia kriteereillä vai ilman? – Jaakko Väisänen
 • 15.00 – 15.30 Työskentelyä pienryhmissä
 • 15.30 – 15.40 Tauko
 • 15.40 – 16.40 Analytiikka arvioinnin tukena – konkreettisia esimerkkejä
  • 15.40 Oppijan, opettajan ja teknologian suhde oppimisprosessin ohjaamisessa – Joonas Merikko
  • 16.10 ViLLEn analytiikka arvioinnin apuna – Tomi Rautaoja
  • 16.25 Qridi analytiikan näkökulmasta alakoulun opettajalle – Henri Karjalainen
 • 16.50 Päätössanat – Kaisa Honkonen, Suomen eOppimiskeskus ry
 • 17.00 Webinaari päättyy – kiitos osallistumisesta!

Haluatko vaikuttaa koulutuksen seuraavan toteutuksen aikatauluihin oman kuntasi opettajille sopivaksi? Ehdota aikoja: [email protected]

6. luokan uudet arviointikriteerit ja oppimisen ja osaamisen arviointi

6. luokan uudet arviointikriteerit ja oppimisen ja osaamisen arviointi -koulutus tarjoaa sinulle mahdollisuuden syventyä arvioinnin maailmaan ja kehittää taitojasi oppimisen ja osaamisen arvioinnissa. Luvassa on kolme tapaamista:

 • Aloituswebinaarissa tutustumme toisiimme ja koulutuksen teemaan. Vaihdamme ajatuksia arvioinnin kehittämisestä.
 • Ensimmäisen koulutuspäivän aikana syvennymme opetussuunnitelman perusteiden tavoitteisiin. Käymme läpi 6. luokan arviointikriteerit ja tutustumme erilaisiin työkaluihin, joita voit hyödyntää opetuksessa ja arvioinnissa.
 • Toinen koulutuspäivä vie meidät perustaitojen ja laaja-alaisten taitojen arvioinnin pariin. Tutustumme myös oppimisanalytiikan käyttöön arvioinnin tukena.

Koulutukseen sisältyy oma kehittämiskokeilu. Kokeilu antaa sinulle käytännön kokemuksen uusien arviointikriteerien ja oppimisen arvioinnin soveltamisesta omassa työssäsi. Koulutuspäivien yhteydessä saat tukea ja ohjausta kehittämiskokeilusi toteuttamiseen.

Aikataulu
Aloituswebinaari: 21.11.2023 klo 13:15 – 15:00
Koulutuspäivä 1: 24.01.2024 klo 9-15
Koulutuspäivä 2: 15.02.2024 klo 9-15

Koulutuspäivät 1 ja 2 järjestetään Framin tiloissa Seinäjoella. Koulutukseen voi osallistua joko paikan päällä Seinäjoella tai etänä verkon kautta.

Haluatko vaikuttaa koulutuksen seuraavan toteutuksen aikatauluihin oman kuntasi opettajille sopivaksi? Ehdota aikoja: [email protected]

Oppimisanalytiikka arvioinnin tukena

Haluaisitko syventää oppimisanalytiikkaosaamistasi ja hyödyntää analytiikkaa arvioinnin tukena?

Oppimisanalytiikka arvioinnin tukena -koulutus toteutetaan flipped classroom -menetelmällä, joka antaa sinulle mahdollisuuden tutustua koulutusmateriaaleihin etukäteen omassa tahdissasi. Yhteisissä kokoontumisissa syvennämme ryhmän osaamista vertaistyöskennellen opintopiiri-mallilla. Koulutuksen aikana kokoonnumme kolmeen opintopiiritapaamiseen.

Koulutuksen aineisto perustuu Oppimisanalytiikan perusteiden -MOOCin materiaaleihin.

Toteutusajankohta: maalis-toukokuu 2024.

Päätöswebinaari

Järjestämme kaikille koulutuksiin osallistuneille yhteisen päätöswebinaarin keväällä 2025.

Kouluttajat

Ilmoittautuminen

Voit ilmoittautua yhteen tai useampaan koulutusosioon:

Hankeaika

15.5.2023-30.6.2025

Yhteistyökumppanit

 • Suomen eOppimiskeskus ry (koordinaattori)
 • Turun yliopiston oppimisanalytiikan tutkimusinstituutti (TRILA)
 • Qridi Oy
 • Islacat edu

Lisätietoja